KANELLANGD, SVÉD KALÁCS

Egy igazi ikonikus péksüti, aminek a svédek és a finnek még külön ünnepnapot is szentelnek. Ez egy kardamomos-fahéjas kelt sütemény, amit kalács vagy tekercs formában (kanellbulle) készítenek el és legalább annyira népszerű a svédeknél, mint nálunk a kakaós csiga. Egy külföldi oldalon találtam hozzá receptet, amit kicsit átalakítgattam, így ennek a receptjét láthatjátok most.

DSC_4742-01-01

Tészta :

450 g finomliszt
50 g cukor
1 tk. kardamom
1 tk. fahéj
250 ml tej
35 g élesztő
70 g olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só

Töltelék:

80 g olvasztott vaj
150 g cukor
1 tk. kardamom
3 tk. fahéj

Cukorszirup:

100 g cukor
100 g víz

Díszítés:

2 ek. jégcukor

Elkészítés:

A  kelt tésztához a tejet langyosra melegítjük, beleteszünk 1 ek. cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és felfuttatjuk. Egy keverőtálba tesszük a maradék cukrot, fahéjat, kardamomot, lisztet, sót, és a tojást. Ha felfutott az élesztő, hozzákeverjük az élesztős tejet is a többi alapanyaghoz és robotgépünkkel elkezdjük alacsony fokozaton, dagasztólapát segítségével összedolgozni a tésztát. Végül beleöntjük az olvasztott vajat is és tovább dagasztjuk. A hólyagosra dolgozott tésztát letakarjuk és kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket és a cukorszirupot is.
A cukorsziruphoz egy lábasban a cukrot és a vizet összeforraljuk, amíg szirup állagot nem kapunk.
A töltelékhez a cukrot a fűszerekkel összekeverjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk  megkenjük a töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Egy olló segítségével bevagdossuk a tekercset 1-2 cm távolságonként, majd az egyik részt jobb oldalra hagyjuk, a másikat bal oldalra fordítjuk.. Tudom elég bonyolult így ezt értelmezni, de itt a videós segítség hozzá, 5:00 perctől: https://www.youtube.com/watch?v=u6iNK-D5ddU
Majd a tepsin hagyjuk további 30 percet kelni. Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-35 perc alatt. Miután kivettük a sütőből egy hőálló ecset segítségével még melegen megkenjük a kalácsot a cukorsziruppal és megszórjuk egy kis jégcukorral. Jó étvágyat! 🙂

IMG_20200504_200126

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s